top of page

Doğru Koşu Tekniği İle Daha Rahat Bir Koşu

Koşu ile uzun yıllardır ilgilenen, videolarda su gibi akarak koştuğunu gördüğünüz atletlerin bunu başarmasında altında önemli bir etken vardır; koşu formu.

1607883171118.jpg

İyi bir koşu formuna sahip olmanızın yolu vücudumuzdaki belirli kasların gücü ve esnekliğinden geçer. Yani vücudumuzu nasıl inşa ettiğimiz. İyi bir koşu formuna sahip olmanız, daha az efor sarf edip daha verimli bir şekilde koşmanıza neden olacaktır. Yani en basit şekliyle açıklanırsa; formunuz ne kadar iyi olursa, koşmak o kadar kolay olur. Bu yüzden koşarken başınızın duruşundan tutun da ayaklarınıza kadar dikkat etmeniz gerekenler vardır.

Başınız

Vücudunuzun üst kısmı, alt kısmı kadar çok önemlidir. Koşmanın vücudunuzun alt kısmıyla ilgili olduğunu düşünebilirsiniz, ama başınızın duruşu koşu tekniğinizi eksi veya artı yönde etkiler. Öncelikle koşarken ayaklarınıza bakmayın. Çenenizi yukarı veya aşağıya doğru eğmeyin. Karşıya doğru odaklanarak sergilediğiniz hareket boynunuzu omurganızla doğru hizada tutan doğru duruşu korumaya yardımcı olur. Gözünüzde canlandırmanız gereken duruş şudur; kafanız her zaman vücudunuzun önünde, kulaklarınız omuzlarınızla ayni hizada.

Omuzlarınız

Koşarken çoğu zaman yapılan hatalardan biri omuzların duruşudur. Koşuya yeni başlayanlar için erken yorulmanın en önemli nedeni koşarken eğilmeleridir. Bundan dolayı da hız ve dayanaklılıkları etkilenir, kötü bir duruşla yanlış teknik uygulanır. Koşarken omuzlarınızı açmanız çok önemlidir.

 

En doğru şekilde örneklendirirsek, kürek kemiklerinizin arasında bir kalem olduğu ve omuzlarınızı kullanarak onu sıkıştırdığınızı düşünün. Sağ adım atarken sol omzunuzun ileriye doğru hareketi gerçekleşir, koşu devam ettikçe omuzlarınıza yorgunluk binmeye başlar, bu da daha fazla enerji tüketmenize neden olur. Bu yüzden omuzlarınızın rahatlığı önemlidir. Kollarınızı sallayın, omuzlarınızı silkin ve özellikle yorgunluk hissettiğinizde gevşemeye odaklanın.

Kollarınız

Kollarınızı doğru hareket ettirme şekliniz daha hızlı hareket etmenize yardımcı olabilir. Kollarınız 90 derecelik açıyla, dirseklerinizi yanlarınıza yakın tutarak, avuç içlerinizi ise çeneden kalçaya doğru hareket ettirmeye odaklanın. Bu vücudunuzu daha rahat bir şekilde ileriye doğru itmenize yardımcı olacaktır. Kollarınızı aynı hizada tutmak için başparmağınızı yukarıya doğrultmaya çalışın. Böylelikle ihtiyacınız olan ivmeyi elde eder, daha hızlı koşarsınız.

Elleriniz

İşaret parmağınız veya orta parmağınız ile başparmağınız arasında ince bir kâğıt veya sicim varmış gibi düşünerek ellerinizi gevşek tutmaya çalışın. Kulağa önemsiz gibi gelse de bu çok önemli. Ellerinizi ne kadar sıkarsanız o kadar çok enerji harcarsınız.

Gövdeniz

Kuvvet bölgesi koşarken gücümüzün geldiği ağırlık merkezidir. Bu yüzden güçlü bir kuvvet gölgesi koşarken vücudumuzun hareketi sahip olduğumuz enerjiyi en verimli şekilde kullanmayı etkiler. Sıkı bir kuvvet bölgesi, çok ileri veya çok geri yaslanmamızı engeller. Sağ adımı atarken aslında sağ tarafa doğru bir hareket uygulayıp ağırlığın çoğunu sağ bacaktan alırsınız.

Kalçanız

Koşarken tamamen dik koşmak yerine hafifçe eğilmeniz omuzlarınızı öne doğru yatırmak yerine kalçalarınızı kullanmalısınız. Ulusal Spor Hekimliği Akademisi, hızlanma sırasında lumbo-pelvik-kalça kompleksinizin hafif eğilmesi gerektiği öneriyor. Bu, daha basit bir şekilde gövdenizin kalçalarınızın biraz daha ilerisinde olacağı anlamına geliyor.

Dizleriniz

Koşarken dizleriniz ayağınızın ortası ile aynı hizada olmalıdır. Bu sayede ayağınızın pozisyonu yer ile temas ettiği sırada dizinizin tam altındadır. Dizlerinizi yukarıya çekmeye çalışmak yerine düşük tutmaya çalışın. Böylece enerjinizi dizlerinizi hareket ettirmek için boşa harcamazsınız. Dizlerinizi ileriye doğru hareket ettirdiğinizde kalçalarınızın önünde tutmaya çalışın. Bunu yapmak ilk başta zor gelecektir, ama hareketi doğru kavradıktan sonra enerjinizi daha doğru kullanacaksınız.

Bacaklarınız

Herkesi adımları atarken gösterdiği resim farklıdır. Ancak ortak noktadaki buluştuğumuz fikir şudur; ayağınız yere temas ettiğinde kaval kemiğinizin mümkün olduğunca dikine yakın olduğunu düşünün. 90 derecelik bir açıyla gerçekleştireceğiniz hareket vücudunuza uygulayacağınız stresi azaltıp daha fazla enerji yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Ayaklarınız

Ne parmak ucunuzda ne de topuklarınızla… Ayağınız yer ile temas ettiğinde orta kısmını hissetmeye çalışın. Ciddi sakatlanmalara neden olabilecek adımlarınızı geliştirmeye çalışın. Herkesin doğal olarak adım atması farklıdır, bu yüzden vücudunuz için en iyi şekilde adım attığınızdan emin olun.  Ayaklarınızı itmeye çalışın. Adımlarınız geliştirmek için koşarken ayağınızın önünde bir top olduğunu, bu topu ileriye doğru sürdüğünüzü hayal edin.

Eğer yokuş yukarı koşuyorsanız adımlarınızı iyice kısaltın ve parmaklarınızın üzerinde koşun. Bacaklarınızdaki yükü azaltmak için dizlerinizi biraz daha yükseğe doğru çekip kollarınızı daha fazla kullanmaya çalışın.  Bu sayede daha rahat hissedip daha az enerji harcayacaksınız.

Tam tersi, yokuş aşağı koşuyorsanız fren yapar gibi dizlerinize çok fazlı baskı uygulamak yerine yerçekimine karşı kendinizi bırakın. Burnunuzu ayak parmaklarınızın paralelinde tutmaya çalışın ve omuzlarınızı yine öne doğru yatırmaktan kaçının.

bottom of page